torstai 20. huhtikuuta 2017

MALLUN AJATUKSIA


Mulla ei kauheasti ollut odotuksia tai ennakkoluuloja Brnoa kohtaan. Tää on silti ollut kuitenkin vähän erilainen paikka mitä mä odotin. Täällä on graffitteja lähes jokapaikassa. Täällä on ok pussailla ja hempeillä julkisesti kadulla tai ilmeisesti ihan missä vaan. On ok lenkittää koiraa ilman talutushihnaa ja on ihan ok polttaa tupakkaa lähes kaikkialla sisätiloissakin (Ellei kyltillä ilmoiteta toisin). Tämä kyllä kuullemma onneksi muuttuu nyt tässä parin viikon sisällä. Brnossa autot parkkeeraa ihan hassusti! Tosi tiivisti ja ilmeisesti ihan mihin tahansa saa parkkeerata.. Täällä hienossa ravintolassa syöminen on suomeen verrattuna todella halpaa ja iso limsapullo maksaa n.1e. Ruuasta tulee joskus myöhemmin lisää, niin en siitä ala vielä sen tarkemmin selittämään.

Täällä on olutkulttuuri. Mä en oikein tykkää siitä. Se siis tarkoittaa, että on ihan ok juoda joka päivä olutta ja jos menee syömään johonkin niin kaikki juo ruoan kanssa olutta. Täällä on joka paikassa pubeja ja kaupassa oluthylly on kolme kertaa isompi kuin karkkihylly. Kindergartenissakin kun katsottiin piirrettyjä niin siinä lastenohjelmassakin ne tyypit veti olutta. Itse en siis juo ollenkaan kaljaa. Onneks kuitenkin täältä löytyy mullekkin juomista, esim. coca colaa :) Ravintoloissa limsat maksaa melkein enemmän kuin kalja.

Haluun muuten kertoa, että mulla oli trameista=raitiovaunuista? sellainen mielikuva, että ne olisi vähän niinkuin avaruussukkuloita, jotka on harmaita ja ne menee todella nopeasti sekä äänettömästi. Mut haha sellasia ne ei todellakaan ole. Niistä kuuluu kamala räminä ja niiden kuskit äkkikiihyttelee kokoajan yms. Aluksi oli aika kamalaa, jos joutui seisomaan ja pitämään kiinni tangosta, koska mä en kunnolla yletä siihen tankoon. On myös mahdollistaa pitää kiinni maassa olevista "tolpista" tai tuolin selkänojasta. Nyt tramilla matkustamiseen on kuitenkin tottunut, että enää ei meinaa kokoajan kaatua, vaikka joutuisinkin seistä. Tossa alemassa kuvassa on trami ja tollainen tolppa josta voi pitää kiinni.


Täällä on ollut yllättävän raskasta. Mua vähän naurattaa, ku pari mun kaveria on toivottelut hyvää loppulomaa yms. haha ei me täällä lomalla olla. Vaikka on tää tavallaan ollut irtiotto suomesta ja omalla tavalla tuntuu niinkuin ois lomalla, mutta ei tää mitään lomailua silti ole. Mua stressasi ennen tänne tuloa raha, eli esim. laskujen maksaminen ja täällä kulkeminen. Laskujen maksaminen on ollut ihan easya. On myös helppo laskea kuinka paljon vaikka 200 koronaa on. Korona on siis tsekin rahayksikkö ja yksi euro on keskimäärin noin. 24 koronaa. Eli jos haluaa tietää, että paljonko vaikka joku vaate maksaa euroissa, niin koronoiden määrä pitää jakaa 24:llä tai sillä luvulla mikä se kurssi on sillä hetkellä. (Ite oon kyllä jakanut aina 24:sella tai useimmiten kysyn kyllä esim. Suvilta että paljonkos tää nyt olikaan euroissa, haha). Kulkeminenkin täällä Brnossa on ollut tosi helppoa! Pienesti vaan jänskättää se, että kuinka selviän yksin Prahan lentokentällä kun muut jää mua pidemmäksi aikaa tänne ja lennän yksin kotiin.

(fun fact: Ensimmäisellä viikolla mun puhelin hajos, se lakkasi ottamasta kosketusta, mutta herätys soi silti viisi päivää 6:40 alkaen ja se pimputti joka päivä sen muutaman tunnin, ennenkuin siitä vihdoin lauantaina loppu akku. <3)


Töissä mulla on välillä vähän ulkopuolinen olo, jos oon niiden muiden ohjaajien kanssa, koska he tosiaan puhuu vain tsekkiä. Mulle silloin heti alussa sanottiin, että joo sun ohjaaja on ainoa kuka puhuu englantia. Nyt oon tajunnut, että se tarkotti myös sitä, että hän on ainoa kelle voin puhua. Mutta se on ihan fine. Oon aina saanut mun asiat sanottua niin että mun ohjaaja on ymmärtänyt, paitsi kerran!! Yritin aika alussa kysyä, että onko ok jos tuun lökäreillä töihin (ku niillä kaikilla oli siihen asti ollut vain farkkuja jalassa). Mun ohjaaja ei tajunnut millään, että mitä yritin kysyä. Hän luuli et kysyn, että voinko tulla likasena tai ilman kenkiä töihin, haha.

Niinkuin aikaisemmin oon maininnut, niin kindergartenilla meillä on välillä teatteriesityksiä. Kerran yksi mies oli pitämässä jotakin omaa showtaan. Mä en oikeen kunnolla seurannut,ku en tajunnut yhtääään, että mitä hän selitti. Olin siis vähän ajatuksissani ja jossakin vaiheessa havahduin, että hän oli kysynyt multa jotain ja ootti siinä vastausta. Olin vähän että öööö what :DDDDD Sitten yksi meidän ohjaajista sanoi, että mä oon finsky, elikkä siis suomalainen. Esityksen lopussa oli tosi ihana, kun tää mies esitti jotakin kuningasta,niin hän puhu englantia! Hän puhu siis mulle ku eipä kukaan muu siellä oikein englantia tajua. Hän kysyi multa, että miten menee ja mistä oon kotosin.

Se on niin hassua kun suomessa mä oon aina inhonnut puhua englantia, mutta täällä on aivan onnessani, jos joku puhuu sitä. Varsinkin töissä! Tai oikeastaan vain töissä.Pääsin kerran muutaman vanhemman lapsen englannintunnille. Heidän opettaja puhu englantia ja tunnilla käytiin läpi kaikkia basic-juttuja. esim. "i like banana" ja jotakin tuollasia perusjuttuja. Mutta mä olin oikeesti tosi innoissani, kun ymmärsin kaiken mitä hän sanoi.

Kindergartenissa mun ohjaaja kertoi ekoilla viikoilla, että on tulossa vanhempainilta tai sellanen "kevätjuhla". Sanoin hänelle, et mäkin haluan osallistua ja se oli ok. Hän selitti et mennään johkin paikkaan ja pläpläplä. Oletin, että me mennäään tramilla johonkin juhlasaliin tai vastaavaan. Nooo sitten ku tää pääpäivä tuli, niin töiden jälkeen mun ohjaaja oli sillei, että ootellaan tässä, että me mennäänkin autolla. Hetkenpäästä istuin pienessä(ihan sairaan hienossa) pikku volkkarissa, neljän muun ohjaajan kanssa. Istuin keskellä takapenkillä ja pelkästään hymyilin, kun ne kaikki mun ympärillä siinä puhu tsekkiä. Se paikkakin oli vähän erilainen mitä kuvittelin. Se oli joidenkin kukkoloiden alla ja siellä oli muutama huvipuistolaite? ja tosi iso ruohokenttä. Kun tapahtuma alkoi niin tää kindergartenin boss alkoi puhumaan siinä jotakin. Hetken päästä tajusin, että hän puhui musta ja sitten hän pyysi mut seisomaan sinne hänen viereen. Mitään en taaskaan ymmärtänyt (muutakun finsky) hymyilin vaan. Hän ilmeisesti siis esitteli mut lasten vanhemmille.

Lasten esitysten jälkeen, yksi ohjaaja vetäisi jostakin esiin linnunpelättimen. Sitten kaikki huusi jotakin ja se linnunpelätin heitettiin vieressä virtaavaan jokeen. Se linnunpelätin näkyy tossa alhaalla olevassa kuvassa.

Kaiken kaikkiaan täällä on mennyt hyvin. PAITSI että meidän parvekkeella asui puluja. Onneksi me kuitenkin näppärinä likkoina päästiin niistä Suvin kanssa eroon. :) Mua on pienesti alkanut tulevaisuus ahdistamaan ja mietittymään enemmän. Niinkuin tuolla ylempänäkin mainitsin, niin mä lähden muita aikaisemmin suomeen, koska meen suomessa työssäoppimaan ja tekemään näytön, että valmistun ajallaan. Näytön tekeminen niin lyhyessä ajassa vähän stressaa. Mulla on nyt ensiviikolla netissä tehtävä sosionomin esivalintakoe. Se vähän kans stressaa, koska en vielä tiiä, että mitä teen jos en tuonne kouluun pääse.

ps. Pakko sanoa tähän loppuun maailman paras juttu! Mä olen pienesti koukussa realitysarjoihin, etenkin temptation islandiin. Ensin näytti siltä että, en pysty katsomaan sitä ollenkaan täällä, koska sitä näytetään vain suomessa. Mutta simsalabim taikoja tapahtui ja nyt pystytään katsomaan sitä täällä !!!!! <3<3<3                                                    xoxo Marleena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti